fevereiro 2015 vol. 1 num. 2 - XX Congresso Brasileiro de Engenharia Química

Artigo - Open Access.

Idioma principal

APLICAÇÃO DE PREPARAÇÃO PECTINOLÍTICA FÚNGICA OBTIDA POR CULTIVO EM ESTADO SÓLIDO NA EXTRAÇÃO DE SUCO DE UVA

POLETTO, P.; BORSOI, C.; REGINATTO, C.; ZENI, M.; SILVEIRA, M. M.;

Artigo:

Pectinases foram produzidas em meio sólido, em biorreator de tambor rotativo, por Aspergillus niger, extraídas em água e concentradas por ultrafiltração. A atividade enzimática em função da temperatura e pH de reação mostraram valores ótimos em pH 4,0 e 60

Artigo:

Palavras-chave:

DOI: 10.5151/chemeng-cobeq2014-0719-24302-141467

Referências bibliográficas
  • [1] ALKORTA, I.; GARBISU, C.; LLAMA, M.J.; SERRA, J.L. (1997). Industrial applications of pectic enzymes: review. Process Biochem., 33:21-28.
  • [2] Área temática: Processos Biotecnológicos 6BRASIL, Ministério da Agricultura e Abastecimento. Regulamento técnico para fixação dos padrões de identidade e qualidade para suco de uva. Instrução Normativa No 01, de 7 Janeiro de 2000.
  • [3] DÍAZ, A.B.; BOLÍVAR, J.; ORY, I.; CARO, I.; BLANDINO, A. (2011).Applicability of enzymatic extracts obtained by solid state fermentation on grape pomace and orange peels mixtures in must clarification. LWT- Food Sci. Technol., 44:840-846.
  • [4] DÍAZ, AB.; ALVARADO, O.; ORY, I.; CARO, I.; BLANDINO, A. Valorization of grape pomace and Orange peels: Improved production of hydrolytic enzymes for the clarification of orange juice. Food Bioprod. Process, v. 91, p. 580-586, 2013.
  • [5] ECHAVARRÍA, A.P.; TORRAS, C.; PAGÁN, J.; IBARZ, A. (2011). Fruit juice processing and membrane technology application. Food Eng. Reviews, 3:136-158.
  • [6] FILHO, W. G.V. Bebidas não alcoólicas: ciência e tecnologia. São Paulo: E. Blücher, 2010.
  • [7] 385 p. GRASSIN, C.; FAUQUEMBERGUE, P. (1996). Application of pectinases in beverages. Progress in Biotechonol., 14:453-462.
  • [8] GUMMADI, S.N.; PANDA, T. (2003). Purification and biochemical properties of microbial pectinases - a review. Process Biochem., 38:987-996.
  • [9] JAYANI, R.S.; SAXENA, S.; GUPTA, R. (2005). Microbial pectinolytic enzymes: a review. Process Biochem., 40:2931–2944.
  • [10] LANDBO, A-K.; MEYER, A.S. Effects of differents enzymatic maceration treatments on enhancement of anthocyanins and other phenolics in black currant juice. Innov. Food Sci. Emerg. Technol., v. 5, p. 503-513, 2004.
  • [11] MACHADO, R.M.D.; HANEDA, R.N.; TREVISAN, B.P.; FONTES, S.R. (2012). Effect of enzymatic treatment on the cross-flow microfiltration of açaí pulp: Analysis of the fouling and recovery of phytochemical. J. Food Eng., 113: 442-452.
  • [12] MAKTOUF, S.; NEIFAR, M.; DRIRA, S.J.; BAKLOUTI, S.; FENDRI, M.; CHÂABONI, S.E. Lemon juice clarification using fungal pectinolytic enzymes coupled to membrane ultrafiltration. Food Bioprod. Process., v. 92, p. 14-19, 2014.
  • [13] NUR‘ALIAA, A.R.; SITIMAZLINA, M.K.; TAIP, F.S. (2011). Effects of commercial pectinases application selected properties of red pitaya juice. J. Food Process Eng., 34: 1523-1534.
  • [14] ORTEGA, N.; DIEGO, S; PEREZ-MATEOS, M.; BUSTO, M.D. Kinetic properties and thermal behavior of polygalacturonase used in fruit juice clarification. Food Chem. v. 88, p. 209-217, 2004.
  • [15] Área temática: Processos Biotecnológicos 7OSZMIAŃSKI, J.; WOJDYŁO A.; KOLNIAK, J. Effect of pectinase treatment on extraction of antioxidant phenols from pomace, for the production of puree-enriched cloudy apple juices. Food Chem., v. 127, p. 623-631, 2011.
  • [16] PINELO, M.; ZEUNER, B.; MEYER, A.S. Juice clarification by protease and pectinases treatments indicates new roles of pectin and protein in cherry juice turbidity. Food Bioprod. Process., v. 88, p. 259-265, 2010.
  • [17] POLIDORO, T.A.; SILVEIRA, M. M.; GELAIN, L. (2009). Dispositivo de tambor rotativo. Instituto Nacional de Propriedade Industrial – INPI, MU8901075-2.
  • [18] RINALDI, M.; CALIGIANI, A; BORGESE, R.; PALLA, G.; BARABANTI, D.; MASSINI, R. The effect of fruit processing and enzymatic treatments on pomegranate juice composition, antioxidant activity and polyphenols content. LWT- Food Sci. Technol., 53:355-359.
  • [19] ROMERO-CASCALES, I.; ROS-GARCÍA, J.M.; LÓPEZ-ROCA, J.M.; GÓMEZ-PLAZA, E. The effect of a commercial pectolytic enzyme on grape skin cell wall degradation and colour evolution during the maceration process. Food Chem., v. 130, p. 626-631, 2012.
  • [20] SANDRI, I.G., LORENZONI, C.M.T., FONTANA, R.C., SILVEIRA, M.M. (2013). Use of pectinases produced by a new strain of Aspergillus niger for the enzymatic treatment of apple and blueberry juice, LWT – Food Sci. Technol., 51: 459-475.
  • [21] SHANLEY, N.A.; VAN DEN BROEK, L.A.M.; VORAGEN, A.G.J.; COUGHLAN, M.P. (1993).Isolation and characterization of an endopolygalacturonase from Phanerochaete chrysosporium. J. Biotechnol., 28:179-197.
  • [22] SILVA, D. MARTINS, E.S., LEITE, R.S.R., SILVA, R. FERREIRA, V., GOMES, E. (2007). Purification and characterization of an exo-polygalacturonase produced by Penicillium viridicatun RFC3 in solid- state fermentation. Process Biochem., 42: 1237-1243.
  • [23] SINGLETON, V.L.; ROSSI, J.A.Jr. Colorimetric of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Amer. J. Enol. Viticult., v. 16, p. 144-158, 1965.
  • [24] ZIELINSKI, A.A.F.; ALBERTI, A.; BRAGA, C.M.; SILVA, K.M.; CANTERI, M.H.G.; MAFRA, L.I.; GRANATO, D.; NOGUEIRA, A.; WOSIACKI, G. Effect of mash maceration and ripening stage of apples on phenolic compounds and antioxidant power of cloudy juices: A study using chemometrics. LWT - Food Sci. Technol., v. 57, p. 223-229, 2014.
Como citar:

POLETTO, P.; BORSOI, C.; REGINATTO, C.; ZENI, M.; SILVEIRA, M. M.; "APLICAÇÃO DE PREPARAÇÃO PECTINOLÍTICA FÚNGICA OBTIDA POR CULTIVO EM ESTADO SÓLIDO NA EXTRAÇÃO DE SUCO DE UVA", p. 1108-1115 . In: Anais do XX Congresso Brasileiro de Engenharia Química - COBEQ 2014 [= Blucher Chemical Engineering Proceedings, v.1, n.2]. São Paulo: Blucher, 2015.
ISSN 2359-1757, DOI 10.5151/chemeng-cobeq2014-0719-24302-141467

últimos 30 dias | último ano | desde a publicação


downloads


visualizações


indexações