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EVALUATION OF THE POTENTIAL ORAL HEALTH BENEFITS OF ANTHOCYANIN EXTRACT FROM GRAPES APPLIED AS A DENTAL PLAQUE INDICATOR

Avaliação comparativa do potencial das antocianinas extraídas de diferentes matrizes vegetais aplicadas como evidenciador de placas bacterianas

Oliveira, Roseane Santos ; Ribeiro , Adriana Rosendo ; Araujo , Camile Matos de ; Oliveira, Lara Ketlyn Aragão de ; Santos, Laiane de Souza Oliveira Talisson Gabriel Campos dos ; Fonseca, Yasmin Barreto Teles ;

Artigo completo:

Bacterial plaques have been recognized as the main cause of oral problems that affect public health. Conventional strategies seek to combat them by means of their early identification, using synthetic evidencers that mostly present high toxicity. Therefore, there is a need to adopt sustainable strategies that prioritize human and environmental security. One of the approaches conducted in recent times is the use of evidence of plant origin, which, in turn, has low toxicity and proven effectiveness. Among the evidencing agents studied, it is worth mentioning the anthocyanins extracted from species such as Euterpe oleracea (açaí). However, little is known about the staining capacity of anthocyanin bacterial plaques obtained from plant matrices such as the species Vitis vinefera and Vitis labrusca (grape). In view of this, this article intends to carry out a comparative analysis of the potential of anthocyanins extracted from processed grape residues, against other matrices already used as dental plaque detectors. For this, searches were carried out in electronic databases, including INPI, Google Scholar, Scielo, CAPES, BDTD, Espacenet and EMBRAPA. All articles were searched using the terms ‘bacterial plaques’, ‘natural enhancers’ and ‘anthocyanins’. Subsequently, the concentrations, extraction methods and stability of anthocyanins present in grape skins were investigated. Although it has been reported that the grape has concentrations of anthocyanin, its residues are abundantly disposed in the environment and no study, untill date, is available on its use for the identification of bacterial biofilms. In summary, the information presented in this article will be useful to define a new application for anthocyanins present in grape residues.

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As placas bacterianas têm sido reconhecidas como a principal causa dos problemas bucais que afetam a saúde pública. As estratégias convencionais buscam combatê- las por meio de sua identificação precoce, utilizando evidenciadores sintéticos que em sua maioria apresentam elevada toxicidade. Portanto, há a necessidade da adoção de estratégias sustentáveis que priorizem a segurança humana e ambiental. Uma das abordagens conduzidas nos últimos tempos é a utilização de evidenciadores de origem vegetal que, por sua vez, apresentam baixa toxicidade e eficácia comprovada. Dentre os agentes evidenciadores estudados, cabe destacar as antocianinas extraídas de espécies como Euterpe oleracea (açaí). Contudo, pouco se sabe sobre a capacidade de coloração de placas bacterianas de antocianinas obtidas a partir de matrizes vegetais como as espécies Vitis vinefera e Vitis labrusca (uva). Em vista disso, este artigo intenciona realizar uma análise comparativa do potencial das antocianinas extraídas de resíduos de uvas processadas, perante outras matrizes já utilizadas como evidenciadores de placa dentária. Para isso, foram realizadas pesquisas em banco de dados eletrônicos, incluindo INPI, Google Acadêmico, Scielo, CAPES, BDTD, Espacenet e EMBRAPA. Todos os artigos foram pesquisados usando os termos ‘placas bacterianas’, ‘evidenciadores naturais’ e ‘antocianinas’. Posteriormente, foram investigadas as concentrações, métodos de extração e estabilidade das antocianinas presentes em cascas de uva. Embora tenha sido relatado que a uva apresenta concentrações de antocianina, seus resíduos estão abundantemente dispostos no meio ambiente e nenhum estudo, até o presente momento, está disponível acerca do seu uso para identificação de biofilmes bacterianos. Em suma, as informações apresentadas neste artigo serão úteis para definir uma nova aplicação para as antocianinas presentes em resíduos de uva.

Palavras-chave: Bacterial plaques. Evidenciators. Anthocyanins. Grape.,

Palavras-chave: Placas bacterianas. Evidenciadores. Antocianinas. Uva.,

DOI: 10.5151/siintec2020-01

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Como citar:

Oliveira, Roseane Santos ; Ribeiro , Adriana Rosendo; Araujo , Camile Matos de ; Oliveira, Lara Ketlyn Aragão de ; Santos, Laiane de Souza Oliveira Talisson Gabriel Campos dos ; Fonseca, Yasmin Barreto Teles; "EVALUATION OF THE POTENTIAL ORAL HEALTH BENEFITS OF ANTHOCYANIN EXTRACT FROM GRAPES APPLIED AS A DENTAL PLAQUE INDICATOR", p. 735-755 . In: Anais do VI Simpósio Internacional de Inovação e Tecnologia. São Paulo: Blucher, 2020.
ISSN 2357-7592, ISBN: 2357-7592
DOI 10.5151/siintec2020-01

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