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ENCAPSULAÇÃO DA PRÓPOLIS VERMELHA POR DUAS ROTAS TECNÓLOGICAS, COACERVAÇÃO COMPLEXA E SPRAY DRYER

RED PROPOLIS ENCAPSULATION BY TWO TECHNOLOGICAL ROUTES, COMPLEX COACERVATION AND SPRAY DRYER

Almeida, Fernanda Almeida de ; Lima, Taís Maia da Costa ; Miranda, Larissa Sousa Cardeal de ; Barreto, Gabriele de Abreu ; Leal, Ingrid Lessa ; Machado, Bruna Aparecida Souza ; , ;

Article:

O presente projeto visa realizar a encapsulação de extrato de própolis vermelha utilizando atomização por spray dryer e coacervação complexa e realizar a caracterização e análises comparativa das micropartículas obtidas. O rendimento do extrato foi 39%, as formulações com melhores rendimentos foram as PECC3 (46%) e PEA2 (51%), para coacervação e atomização, respectivamente. Em ambas rotas tecnológicas, a formulação 3 (PECC3 e PEA3) apresentou maior atividade antioxidante 50 e 40%. Assim, a formulação PECC3 e PEA3 foram as mais eficientes para a encapsulação do extrato de própolis vermelha.

Article:

The present project aims to perform the encapsulation of red propolis extract using spray dryer atomization and complex coacervation and perform the characterization and comparative analysis of the obtained microparticles. The extract yield was 39%, the best yield formulations were PECC3 (46%) and PEA2 (51%) for coacervation and atomization, respectively. In both technological routes, formulation 3 (PECC3 and PEA3) presented higher antioxidant activity 50 and 40%. Thus, the formulation PECC3 and PEA3 were the most efficient for the encapsulation of red propolis extract.

Palavras-chave: Microencapsulação; Própolis vermelha; Biotecnologia,

Palavras-chave: The present project aims to perform the encapsulation of red propolis extract using spray dryer atomization and complex coacervation and perform the characterization and comparative analysis of the ob, the best yield formulations were PECC3 (46%) and PEA2 (51%) for coacervation and atomization, respectively. In both technological routes, formulation 3 (PECC3 and PEA3) presented higher antioxidant activity 50 and 40%. Thus, the formulation PECC3 and PEA3 were the most efficient for the encapsulation of red propolis extract,

DOI: 10.5151/siintec2019-21

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Como citar:

Almeida, Fernanda Almeida de; Lima, Taís Maia da Costa; Miranda, Larissa Sousa Cardeal de; Barreto, Gabriele de Abreu; Leal, Ingrid Lessa; Machado, Bruna Aparecida Souza; , ; "ENCAPSULAÇÃO DA PRÓPOLIS VERMELHA POR DUAS ROTAS TECNÓLOGICAS, COACERVAÇÃO COMPLEXA E SPRAY DRYER", p. 162-170 . In: Anais do V Simpósio Internacional de Inovação e Tecnologia. São Paulo: Blucher, 2019.
ISSN 2357-7592, DOI 10.5151/siintec2019-21

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